pondělí 30. ledna 2012

Jezero Poso, Sulawesi


Další zastávkou na Sulawesi bylo jezero Poso, konkrétně pak vesnička Pendolo na jižním cípu jezera. Samotná cesta z Rantepaa byla opět dlouhá a náročná, ale naštěstí jsme neprozvraceli několik hodin jako jedna Francouzka. Ubytování jsme hledali už po tmě a vzhledem k výpadku elektřiny v celé vesnici, to bylo docela dobrodružství. Se šťastným koncem. Krásný bungalow na břehu jezera s pláží z bílého písku a kamení, nikde nikdo, jen pár místních rybářů občas proplulo na dřevěné loďce. A blankytně modrá voda jezera kam až oko dohlédne. Trochu nám to připomnělo naší milovanou Tobu.
Ve vesničce v podstatě nic moc není a to samé nic je i v přilehlém okolí. Ideální místo k odpočinku, kde vás nemrzí, že něco prošvihnete. Krásné počasí nám přálo a tak jsme koupání střídali s poleháváním v hamace, popíjením Bacardi s melounem a krátkými procházkami na jídlo. V sobotu se ve vesnici koná trh a tak jsme si zašli koupit čerstvé jezerní ryby a nějakou zeleninu. Michal ryby ukázkově vykuchal, já mezitím připravila zeleninový salát - taková dělba práce se mi moc líbí... Celé odpoledne jsme pak grilovali přímo na pláži, obhíhali se koupat a dopili Bacardi (tentokrát s colou). Večer se zatáhlo a přišla průtrž mračen. Nenechali jsme se odradit a gril s poslední rybou přesunuli pod chajdu. Báječný den plný šťavnatých ryb, ne těch po indonésku vysušených! A bez rejže...



Po třech dnech jsme se přesunuli k severnímu cípu jezera do Tenteny. Půjčili jsme si motorku a jeli prozkoumat nedaleký vodopád. Vzhledem k tomu, že byl všední den a dopoledne, tak u jinak velmi oblíbeného vodopádu nebyla žádná místní děcka nebo křičící omladina. A vodopád samotný - prostě nádhera. Voda se valí přes obrovské balvany v několika kaskádách a tvoří tak přírodní bazénky a brouzdaliště jako stvořené ke koupání a báječné masáži zad. Vydrželi jsme si užívat několik hodin...


Jako gurmánkský zážitek se kolem celého jezera podávají netopýři. Neochutnali jsme, zůstali jsme jen u tropického ovoce a zamilovali se do rambutanu a duku, konzumace v posledních dnech probíhá po kilech.
Jezero Poso je ideální zastávkou na středních Sulawesi. Před několika lety probíhaly v oblasti poměrně velké nepokoje mezi křesťany a muslimy, situace je nyní ale stabilizovaná a lidé, se kterými jsme se potkali, velmi přátelští a pohostinní. Nechť to tak zůstane i nadále.

Žádné komentáře: