pátek 5. srpna 2011

Tenganan


Díky Michalovým vízům jsme na Bali delší dobu než jsme původně plánovali. Nutno říci, že to nikomu z nás zatím moc nevadí, Padangbai je příjemné místo, kde se dá válet se na pláži, hrát kostky o zahrabání do písku, smlouvat cenu masáží, sarungů a kokosů, šnorchlovat, podnikat různé výlety atp.

Poslední výlet jsme podnikli včera a jeli jsme prozkoumat tradiční vesnici Tenganan, kousek od Candidasy. Jedná se o starou vesnici s původním obyvatelstvem, kterému se říká Bali Aga, potomci Balijců, kteří osídlili Bali před příjezdem krále Majapahit.

Vesnice se skládá z několika částí, centrální hlavní vesnice je dnes už spíše zakonzervovaná pro turisty a je možné si prohlídnout tradiční tkaní látek, malování na vejce nebo vyřezávání kalendáře do bambusového listu. Asi po půl hodině jsme narazili na jednoho místňáka, který nás velmi ochotně provedl džunglí do další vesničky. Cestou jsme viděli, jak se dělají střechy z palmového šustí, jak se mezi palmami chovají prasata a čím se švihají muži přes záda při tradičních zápasech (jde o tvrdý list s malými ostrými trny a na zápasy trénují už i malí kluci, čím více jizev přes záda mají, tím jsou větší borci).

Chvíli se zdálo, že největší atrakcí bude veliká dřevěná houpačka pro osm lidí, která se točí do kola (je to tedy houpačka nebo kolotoč?), ale nakonec jsme nejvíce času strávili na kohoutích zápasech. Kohoutí zápasy jsou sice nelegální, leč velmi populární. Po celé vesnici jsme neustále naráželi na pestrobarevné kohouty (rozuměj celé nastříkané na růžovo nebo oranžovo). Kolem druhé hodiny vše vypuklo, kohouti se nejdřív proti sobě pečlivě vybírají, aby spolu chtěli vůbec bojovat, takže ti, kteří po sobě nejvíc jdou se po přivázání bodce na pařát, pustí do ringu proti sobě. Vše je samozřejmě doprovázeno čilým sázením na vítěze. Miloš dvakrát přecenil síly svého favorita, naopak Michal vítěze rozpoznal. Poražený kohout se po zápase zabije a sní...





















Tímto jsme se víceméně rozloučili s Bali, Michal při páté návštěvě imigračního v Denpasaru konečně dostal prodloužená víza a mohli jsme jet vstříc novým dobrodružstvím na nové ostrovy.


Žádné komentáře: