středa 10. srpna 2011

Gilli Air




Z Padangbai jsme si koupili lístek na trajekt, autobus a loďku a to vše nás zavezlo na malé ostrovy kousek od Lomboku, konkrétně na Gilli Air (cesta sice netrvala slibovaných šest hodin ale asi deset, ale to v Indonésii snad už nikoho nepřekvapí). Shánět ubytování během turistické sezóny je trochu těžší a hlavně dražší než jsme si představovali. První noc jsme tedy nakonec strávili venku, místní kluci z jedné celkem nóbl restaurace nemohli pochopit, že ani ve 21 hod stále nemáme ubytování a je nám to jedno, takže nás nakonec všechny čtyři nechali přespat ve dvou dřevěných altáncích na pozemku jednoho z luxusních hotelů. Nic za to dokonce ani nechtěli, tak jsme si od nich ráno alespoň koupili snídani.

Nakonec jsme se ubytovali v bungalovech Nina za rekordních 200.000 na noc :-( Bungalovy jsou ale kousek od pláže, kde se dá krásně šnorchlovat. Půjčili jsme si tedy brýle a šnorchl a jali se objevoval krásy místních korálů a rybek. Korálové útesy jsou krásné, pestrobarevných ryb se taky prohání celá řada a měli jsme štěstí i na želvu. Další den jsme si udělali výlet po ostrově, který se dá celý pěšky obejít. Výhodou je, že na ostrově nejezdí žádná auta ani motorky, jen povozy takžené koňmi. Po téměř celém pobřeží se táhnout různé bary, bungalovy a posezení na pláži. Jen na straně blíže ke Gilli Meno je to více opuštěné a bez turistů. Je to ideální místo na odpočinek, popíjení džusů a koktejlů na pláži, občas trochu šnorchlování a opalování. Jen turistů na nás bylo trochu moc a ceny tomu odpovídající. Našli jsme si ale příjemný malý warungu ve vesnici (Sasak II), kde jsme se stravovali za přiměřené indonéské ceny.

Třetí den jsme si domluvili výlet na lodi a jeli jsme šnorchlovat kolem všech tří ostrovů. Skákat do moře hned z dřevěné loďky s ploutvemi na nohou byla celkem legrace, škoda jen, že mi neustále teklo do šnorchlu... Na prvním místě jsme viděli dokonce čtyři želvy, na druhém zase potopený vrak lodě, na ostatních třech klasické korálové útesy a rybky. Cena výletu 80.000 Rp na osobu, vyjíždí se asi v 10:00 a návrat kolem 15:00. Myslím, že to stálo za to a mohu jen doporučit.

Žádné komentáře: