pondělí 9. února 2009

Orangutani v Bukit Lawang


Pokud navstivite severni Sumatru, nemeli byste si nechat ujit narodni park Gunung Leuser s vesnici Bukit Lawang. Tento narodni park je jeden z nejvetsich parku v Indonesii (950 000 hektaru) a jeho prevazna cast lezi v provincii Aceh. Vstupni branou ze severni Sumatry je prave vesnicka Bukit Lawang, ktera je turistickym centrem, kde se daji najmout pruvodci na treky do dzungle. Nachazi se tu i znama zachrana stanice pro orangutany.
My jsme zvolily tri denni trek s navratem po rece na raftu (ve skutecnosti se jedna o svazane velke duse, ale i tak je to sranda). Byly jsme ctyri zensky, jelikoz za Jancou prijela segra Martina a kamaradka Zuzka. O cene jsme smlouvaly co se dalo, ale moc uspesne jsme nebyly. Nakonec nas to vyslo na 70 euro. Ale zase je to s plnym komfortem, nemusite se o nic starat a staci vyjit jen s malym batuzkem s nahradnim oblecenim. Sli s nami dva pruvodci a odpoledne, kdyz jsme dorazili do tabora, tak uz nas cekal kuchar a pripraveny pristresek na spani. Hlavnim cilem bylo videt orangutany ve volne prirode. A mohu prohlasit - cil splnen! Videli jsme tedy jen dva, coz pry neni mnoho, ale nam to stacilo. Prvni se nam ukazal az druhy den rano, kdy se na nas prisel podivat do tabora a pekne se nam predvadel, druheho jsme potkali v dzungli. Mimo to jsme videli spoustu dalsich opic, makak dlouhoocasy a Thomas leave monkey (nevim, jak se jmenuje v cestine) jsou nejcastejsi druhy, co potkate.




















Treti den jsme si jeste kus vyslapli proti proudu reky, aby pak sjezd byl delsi. Skvele jsme si zaplavali, zaskakali ze skaly a pak uz hura na dusich do vln a pereji. Zastavili jsme se jeste v zacharanne stanici, kde jsme pozorovali krmeni orangutanu, ktere probiha dvakrat denne. Pro banany a mliko si prisli tri orangutani, z toho jeden fakt velkej samec. Proste parada!
Posledni vecer jsme se jeste sesly se skupinkou asi osmi Cechu, popily s nima pivko a s Indonesanama pak posedely u ohne, kytary a vodky. Druhy den brzo rano me Janca musela vykopat z postele, spat jsem sla trosicku pozdeji a vodecky vypila asi malicko vice nez jsem zde zvykla (asi to bude tim, ze v Padangu vodku nepiju vubec) . Vyrazily jsme zpet Medan...

Žádné komentáře: