neděle 27. listopadu 2011

Sihanoukville, Phnom Phen


Po více než dvou měsících ve vnitrozemí jsme zatoužili po slané vodě a nekonečně bílých plážích. Vydali jsme se tedy na jih Kambodži, do přímořského letoviska Sihanoukville. Město je hlavním kambodžským turistickým resortem, tudíž na plážích potkáte spoustu bělochů, zejména pak Rusů. Rusové vlastní hotely, restaurace a na jedné pláži mají dokonce dovezený letoun Antonov. Původně jsem si myslela, že je to bar v letadle, realita je nudnější, je to "jen" letadlo v baru. Hned po příjezdu autobusu na terminál, který je opět několik kilometrů od města, se na nás sesypali námi tolik milovaní tuk-tukáři. Rázně jsme je odmítali a dokázali nás vyprudit až tak, že jsme si svoje 20kg krosny nesli na zádech asi dva kilometry. Nakonec se nade mnou Michal slitoval a za už normánlí peníz jsme se nechali odvézt do centra. Ubytovali jsme se nikoli na pláži ale v centru města ve velmi příjemném guesthousu Gekozy, jehož majitelem je přátelský Francouz. Byli jsme tak vzdáleni šílenství na plážích, kde na vás opět všichni pokřikují, tentokrát nejvíce "Cheap beer, cheap barbeque" a samozřejmě neodmyslitelnou klasikou je "masáááž mister".
Užívali jsme si pohodu obzvláště na odlehlejší pláži Otres, kde nejsou žádní prodavači, žádné suvenýry a jen pár hospůdek. Zde jsem zdárně oslavila i své kulaté narozeniny s lahví bílého vína a kusem sýru. V Čechách běžně dostupné komodity, v Kambodži tak trochu zázrak. Na jeden den jsme si opět půjčili motorku (kola jsem vzdali po ujetí zhruba 200 metrů) a prozkoumali okolí a pláže severně od města. Otres stejně vyhrála.



Po slunném odpočinku jsme se vydali zpět do hlavního města Phnom Phenu, odkud nám letělo letadlo do Maljasie. Phnom Phen je klasické jihoasijské velkoměsto plné motorek, tuk-tuků, pouličních stánků s nudlemi, trhů a zlatnictví. Snad nejpříjemnější je cena kambodžského točeného piva, které se konzumuje v hojné míře. Neměli jsme mnoho času a tak jsme se prošli po promenádě na břehu řeky, podívali se na několik chrámů v centru města a večer si užili točeného džbánku. Poslední levné pivo, teď už nás čeká jen drahá Malajsie a muslimská Indonésie.

Žádné komentáře: